Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szigetközi vízitúrák visszatérő túrázóknak

p8130068.jpgSzigetközi vízitúra a Szigetközben már járt, de a Szigetközbe visszatérő vízitúrázóknak. Mi mindig újat mutatunk nektek. Ha eddig 3-szor voltatok 5-5 napos kenutúrán a Szigetközben, akkor is mutatunk nektek vadiúj helyeket. (Yeeeeeeee) 

 

 

 

 

 


A Szigetközt ismerőknek mindig új vízitúra útvonalakkal 
p8120014.jpgEzt a vízitúrát azoknak ajánljuk, akik már sokszor kenuztak velünk (esetleg mással) a Szigetközben, akik túl vannak Alsó-Szigetközi, Kis-Csallóköz, Mosoni-Duna, Lajta vízitúrái(nk)on - és azt gondolják, hogy nekik már nem lehet újat mutatni. De igen! Itt 8 vízitúra leírását olvashatod, de a Szigetközben van 50-nél is több olyan túraútvonal, amit még biztosan nem eveztél.

 


Hogy "működik" ez a vízitúra?
Tételezzük fel, hogy 5 napra jössz, mondjuk veletek párhuzamosan van két család, aki 3 napra, van egy 10 fős csapat, aki 6 napra jött. Ezeket úgy hangoljuk össze, hogy a ti 5 napotok során a 50 feletti útvonalból (pl. az itt leírt 8 napból) úgy választunk, hogy a TI vízitúrátok csupa olyan helyre vezessen, ahol még soha nem jártál. Az, hogy 5 napra jöttök csak egy példa. Az időtartam tőletek függ. Maradhatsz szombattól a következő hét vasárnapjáig 9 napra, és lehet jönni két vagy négy vagy x napra is. Ahogy Önnek/Neked jó. A lényeg, hogy a fix szálláshelyű támaszpontunkról csillagtúrázva mindig új és "szupi" helyre megyünk, lehet jönni bármikor és lehet maradni - amíg tetszik. Pl. péntektől hétfőig. Itt 8 vízitúrás nap leírását olvashatod, de akkor is tudunk újat mutatni, ha 10 éve minden nyaradat itt töltötted.

 


Opcionális "nulladik napi" érkezés a Szigetközbe
2012.08.21-25--4-.jpgHa megjöttök a vízitúra indulási napja előtt, akkor a szállásra beköltözés és/vagy sátorverés.


 

A szállásokat jó eséllyel ismeritek. Válasszatok attól függően, hogy sátrazni szeretnétek vagy inkább vendégszoba, panzió, esetleg wellness hotel a szimpatikusabb. A visszatérő csoportoknak egy, a legtöbbetek által még nem ismert, remek vendégházat tudunk javasolni.  www.szigetkozvizitura.hu-dunaszigeti-tamaszpontunk.jpgAki nem velünk kenuzott korábban a Szigetközben, csak hallott a mi túráinkról, azoknál a nulladik nap este a biztonság érdekében megnézzük, hogy rendben megy-e a kormányzás. Ha esetleg rosszul tanítottak, mi megtanítjuk neked és rövid gyakorlás után már tudsz majd kenut kormányozni.
 


1. napi szigetközi vízitúra: Fenékküszöb és az első Csallóközi barangolás
bartal-pali-kedvese-viki-a-csallokozben-www.szigetkozvizitura.hu.jpgBármelyik Csallóközi utunkon is voltál, most biztosan új helyre jutsz el. Már az első nap fogunk haladni olyan vízi ösvényen, ami papíron - NINCS :).

 

 

Tényleg nem jelzik sem a szlovák vízitérképek (meg fogjuk mutatni) és a Google Earth-szel sem fedezhető fel, mivel a fák lomkoronája összezárul a keskeny, kanyargós 2012.08.21-25--47-.jpg"kenucsapás" felett. Aki nem csatangol ezen a tájon, nem játszik Bear Grills magyar tanítványaként "Túlélés törvényeit" a Kis-Csallóközben és nem emelgeti folyamatosan a bokrokat, hogy vajon van-e még víz "arra is", az soha nem jön rá, hogy hol vannak a Kis-Csallóköz legeldugottabb zugai. Ahol a madár sem jár vagy maximum ők. És TE is.   
 


2. napi szigetközi vízitúra: A Zátonyi-Duna  
www.szigetkozvizitura.hu-doborgaznal-a-zatonyi-duna.jpgEgy csodálatos folyócska. Pár száz méter után elhagyjuk a 'civilizációt', onnantól kezdve egyenesen hihetetlen. Gyakran találunk itt úszkáló embereket: hosszútáv úszókat, fitt osztrák és szlovák 100+ éveseket, vízilabdázó gyerekeket, sportos örömködőket. A tiszta és háborítatlan víz minket is annyira hívogat, hogy a csapat fele jó eséllyel a kenuk mellett fog úszni. Itt már hangzott el egyik túravezetőnk felé a kérdés:  "ha összekötjük a kenukat, akkor tudsz egyedül 10 kenuval evezni"? A Zátonyi-Duna különlegessége a lila tündérrózsa. Látni kell.

 


3. napi vízitúra: Titkos járatokon a Kis-Csallóközben
csallokoz-vajka-kozeleben-www.szigetkozvizitura.hu.jpgEz a nap a nagyon rutinos vízitúrázóknak is emlékezetes. Pedig aki sokat vízitúrázik, az nem éppen csúnya helyeken evezget fél életében. Olyan járatokon megyünk, hogy csuda, olyan féregjáratokat találunk, hogy a Szigetközt ismerők is csak lesnek, evezünk egy tavon, úszkálunk olyan helyeken, mint a Maldív-szigetek. Csak így ennyi....

 


4. napi szigetközi vízitúra: A Barkási-Duna zegzugaia-frigyes-hid-a-paducos-mellett.jpg
Az "5 nap varázs" vízitúrákon, amikor Denkpáltól jövünk a Barkási-Dunán, akkor többször látunk a menetirány szerinti jobb oldalon hívogató mellékágakat. Ezekbe bemenni a Paducos és a Revolver kivételével általában nincs idő. Most van! Eljött a nagy nap. Végre. És végig megyünk két olyan holt-ágon, hogy ihaj.

 


5. napi vízitúra a Szigetközben: Elvesztünk!
kis-sziget-a-fenekkuszob-alatt-www.szigetkozvizitura.hu.jpgŐrülten szuper helyre megyünk. Lesznek helyek, ahol a mederben lévő fák miatt a parton kell kerülnünk kétszer pár métert, de kárpótol mindenért az elmondhatatlan szépség. Érdemes erre a napra hozni egy hosszú nadrágot a parti csalán ellen. Kaland, de semmi dráma, a kisgyermekes családoknak is tökéletes.

 

 

 

6. napi szigetközi vízitúra: A Bodaki Öreg-tó reloaded
bodaki-oreg-to-2.jpgAz Alsó-Szigetközi túráink során már megtapasztaltad, hogy milyen fantasztikus volt eltévedni a Bodaki Öreg-tavon, de akkor csak az erdőben eveztünk és örök ellenségünk az idő miatt kihagytuk a nádasokat. Most a nádas labirintus is a tiéd lesz. Így lesz teljesen a tiéd a Bodaki Öreg-tó, az erdő meg a nádas, meg a támpontok hiánya miatt az érthetővé válik: hogyan lehet, hogy már sajnos tényleg haltak meg itt eltévedt vízitúrázók. (Ja és persze már értitek, hogy miért kérjük el előre a pénzt és miért az a különleges készségesség, hogy be lehet tenni a mi kenunkba a forgalmi engedélyeket és a Ferrarinál jobb kocsik slusszkulcsát) 

 

 


7. napi szigetközi vízitúra: Bodaki-Duna és a Gazfűi-Holt Duna
en-a-gazfuin-a-csobol-janival.jpg
Ha valahogy mégis kijutunk a labirintusból, akkor másnap a Bodaki-Dunán, aztán a Gazfűi-Holt Dunán folytatjuk. Ez már tényleg olyan, mintha Floridában az Everglades-ben evezhetnénk. Leírhatatlan. Az ebédszünetet olyan helyen tartjuk, ahol másfél méter mélyen az átlátszó vízben tökéletesen látszik a meder. Ez a világ egyik legszebb strandja - és csak a miénk.

 


8. napi szigetközi vízitúra: A Gazfűi-Duna
szigetkoz-229.jpgMostanában a Malájzia-országreklámokban tűnnek fel olyan vizek, olyan szűk, erdőben kanyargó, nádfallal körülvett folyócskák, mint amik a régi Rambo és a Chuck Norris akciófilmekben láthatók.Varázslatos helyek. Most elárulunk egy titkot, de ne mondd tovább senkinek: anno itt forgatták a filmeket :).

 


Túradíjak a "visszatérő Szigetközi" vízitúra résztvevőinek 
 


Jelentkezés a szigetközi vízitúrára és fizetés: Jelentkezés a rutinos Szigetköz ismerőknek komponált vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltés után visszaküldésével (e-mail: szigetkozvizitura@yahoo.com) és a túradíj utalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük a szigetközi kenutúrára jelentkező számlázási címét (a nevet ne, az úgyis látszik!), a szigetközi kenutúra időpontját és a szigetközi evezés helyét beírni, magyarán írd be bárhogyan szigetközi kenutúrára jössz, hogy ne egy Öreg-Túr vízitúrán várjunk. 
(Pl. 4031 Debrecen, Miklós u. 77.
05. 23-24. Szigetközi kenutúra)